Vet ni föresten vad skillnaden mellan clementiner, mandariner och satsumas är? Det visste nämligen inte jag, förns jag för bara en liten stund sedan satte klorna i google för att gå till botten med det.
Här har vi skillnaderna, i ett nötskal:
Mandarin
Utseende: Gul till blekt orange. Relativt tunt skal. Mycket kärnor.
Smak: Påminner mycket om clementin men är något sötare.
Säsong: Finns ingen. Läs nedan.
Kuriosa: Mandarin innehåller så mycket kärnor att den har ersatts av kärnfattigare sorter. Den största skörden går därför i stället till mandarin på burk och till drycker.
Clementin
Utseende: Orangefärgat skal som är något tjockare än på en satsuma. Nästan alltid kärnfri.
Smak: Söt och uppfriskande.
Säsong: Importeras från november till mars från Marocko och Spanien.
Kuriosa: Uppkom genom en korsning mellan mandarin och pomerans. Den småcitrusfrukt som vi äter allra mest av.
Satsumas
Utseende: Orange, men har ofta gröna skiftningar i skalet (är dock mogen trots detta). Tunnare skal än hos clementinen. Är nästan alltid kärnfri.
Smak: Mild, sötsyrlig. Syrligare än clementinen.
Säsong: Importeras från Spanien från mitten av oktober till januari.
Kuriosa: Kommer ursprungligen från den japanska provinsen Satsuma.
Faktan är tagen från en Metroartikel
Det var som tusan.... :o)
SvaraRaderaJag vill slå ett slag för kumquaten. Mindre, kanske inte lika god men med ett helt överlägset namn!
SvaraRaderaHaha, aldrig hört talas om! Det tåls att utforskas :)
SvaraRadera