
Krämig spenatgratäng
Ingredienser:
750 g fryst bladspenat
smör till formen
1 lök
300 g champinjoner
10 g smör
1 dl torrt vitt vin
salt och svartpeppar
1/4 tsk torkade herbes de Provence
2 ägg
150 g lätt färskost med örter
1 nypa riven muskot
20 g riven parmensan
Lägg den frysta spenaten i en kastrull, tillsätt 1/2 dl vatten och låt spenaten tina på svag värme under lock. Låt spenaten svalna. Sätt ugnen på 200°C och smörj en ugnsfast form.
Skala och hacka löken. Borsta av champinjonerna, skär av nedre delen av fötterna och skär bort skadade delar. Skiva svampen tunt.
Hetta upp smöret i en stekpanna och stek löken tills den börjar mjukna. Lägg i svampen och stek tills vätskan från champinjonerna har avdunstat. Häll på vinet, salta och peppra och krydda med herbes de Provence. Lägg på locket, låt sjuda 5 min och ta sedan stekpannan från plattan.
Rör samman ägg, färskost, salt, peppar och muskot och blanda ner det i spenaten. Häll spenatblandningen i formen och lägg på svampblandningen. Strö över riven parmensan. Grädda i ugnen, ca 25 min.
Receptet är taget från boken "Nu är det jul igen" från Maxi ICA Stormarknad!
Denna måste genast provlagas. Låter mums!
SvaraRadera