tisdag 3 november 2009

Mandarin, clementin, satsumas?

Sitter här och smaskar på en satsuma. Åh, det smakar så juvligt juligt!
Vet ni föresten vad skillnaden mellan clementiner, mandariner och satsumas är? Det visste nämligen inte jag, förns jag för bara en liten stund sedan satte klorna i google för att gå till botten med det.

Här har vi skillnaderna, i ett nötskal:

Mandarin
Utseende: Gul till blekt orange. Relativt tunt skal. Mycket kärnor.
Smak: Påminner mycket om clementin men är något sötare.
Säsong: Finns ingen. Läs nedan.
Kuriosa: Mandarin innehåller så mycket kärnor att den har ersatts av kärnfattigare sorter. Den största skörden går därför i stället till mandarin på burk och till drycker.

Clementin
Utseende: Orangefärgat skal som är något tjockare än på en satsuma. Nästan alltid kärnfri.
Smak: Söt och uppfriskande.
Säsong: Importeras från november till mars från Marocko och Spanien.
Kuriosa: Uppkom genom en korsning mellan mandarin och pomerans. Den småcitrusfrukt som vi äter allra mest av.

Satsumas
Utseende: Orange, men har ofta gröna skiftningar i skalet (är dock mogen trots detta). Tunnare skal än hos clementinen. Är nästan alltid kärnfri.
Smak: Mild, sötsyrlig. Syrligare än clementinen.
Säsong: Importeras från Spanien från mitten av oktober till januari.
Kuriosa: Kommer ursprungligen från den japanska provinsen Satsuma.

Faktan är tagen från en Metroartikel

3 kommentarer:

  1. Det var som tusan.... :o)

    SvaraRadera
  2. Jag vill slå ett slag för kumquaten. Mindre, kanske inte lika god men med ett helt överlägset namn!

    SvaraRadera
  3. Haha, aldrig hört talas om! Det tåls att utforskas :)

    SvaraRadera